Mimo, iż światowe zużycie worków papierowych spada, producenci prześcigają się w dodawaniu nowych cech temu produktowi. Papier i same worki są coraz mocniejsze, umożliwiając nawet produkcję worków jednowarstwowych. Konstrukcja jest coraz bardziej wysublimowana; worek papierowy to już nie jest tylko tutka. Dlatego też coraz bardziej w produkcję worków wkraczają komputery i zaawansowane technologie, wymagające równie zaawansowanej wiedzy i urządzeń.
Worki papierowe służą w przeważającej mierze do pakowania materiałów sypkich. Rodzaj tego materiału oraz metoda pakowania towaru u Klienta decyduje o typie worka, jaki zostanie użyty: wentylowy, otwarty klejony czy otwarty szyty.
Worki otwarte stosowane są głównie tam, gdzie wolumen produkcji nie jest zbyt duży i pakowanie odbywa się ręcznie. Przeważnie pakuje się w nie pasze, mąkę, mrożonki, chemikalia, farmaceutyki. Czasami używa się ich jako opakowanie zbiorcze mniejszych jednostek towaru.
Nasze worki posiadają atest Państwowego Zakładu Higieny, co oznacza, że mogą być stosowane bez przeszkód do pakowania żywności, np. cukru, mąki, mleka w proszku, makaronu. Stanowią alternatywę dla opakowań z tworzyw sztucznych, atrakcyjną pod względem kosztów i ekologii.
Worki mogą mieć wkład foliowy lub jedną z warstw z papieru powlekanego polietylenem, co stanowi barierę dla wilgoci. Predestynuje je to szczególnie do pakowania produktów mocno higroskopijnych, o przedłużonym okresie przydatności, takich jak suche zaprawy i kleje, oraz mrożonek.
Worki wentylowe umożliwiają automatyzację procesu pakowania i szczelnego zamykania towaru. Coraz więcej przedsiębiorstw posiada stosowne urządzenia. Precyzja wykonania tego rodzaju opakowań oraz zróżnicowane, dostosowane do produktu Klienta konstrukcje wentyli nasypowych, dają dużą wygodę przy pakowaniu, a jednocześnie umożliwiają redukcję kosztów i czasu.
Przy szybkim napełnianiu musi być zapewnione uchodzenie powietrza z worka, co nie zawsze zapewnia sam papier. Problem ten rozwiązuje perforacja na części lub całości worka. Perforacja w poszczególnych warstwach jest przesunięta względem siebie, dzięki czemu zawartość worka się nie wysypuje